Woningen in het Groene Dak

In Het Groene Dak hebben bewoners het gevoel mede-verantwoordelijk te zijn voor hun leefomgeving. Voor een deel komt dat doordat bewoners zelf het initiatief tot dit ecologische woonproject hebben genomen en in de voorbereidingsfase (van 1989 tot 1993) bij de gemeente en de woningbouwvereniging een dikke vinger in de pap hebben gehad. Het besef van verantwoordelijkheid is nodig voor het voortbestaan van Het Groene Dak. Bewoners zorgen gezamenlijk voor de gemeenschappelijke binnentuin en het tuinhuis en nemen met elkaar beslissingen die van belang zijn voor het project. Gemiddeld blijven bewoners hier vrij lang wonen; de doorstroming is minder groot dan normaal, een groot aantal bewoners wonen er zelfs al vanaf de start in 1993. Toch komt er regelmatig een woning vrij (gemiddeld 2 tot 3 woningen per jaar) en dan worden de mensen benaderd die op de wachtlijst zijn ingeschreven.

 

Wil je hier wonen?

Schrijf je in bij Het Groene Dak. Hieronder vind je informatie over de soorten woningen. In totaal zijn er 66 woningen.

Plattegrond van het Groene Dak, getekend in perspectief.

Huurwoning (aantal: 40)

Er zijn twee soorten huurwoningen:

 1. Clusterwoningen (totaal 22 woningen met gedeelde voorzieningen). Bewoners kiezen, als er een woning vrijkomt, zelf een nieuwe bewoner uit de mensen die op de wachtlijst staan.
 2. Zelfstandige woningen (totaal 18 woningen, waarbij ook eengezinswoningen).

Clusterwoning met gedeelde voorzieningen

Dit zijn twee clusters met ieder vijf wooneenheden. Elke wooneenheid heeft een eigen woonkamer met keuken en slaapkamer(s). Douche en toilet worden gedeeld met de andere wooneenheid op de verdieping. In elk cluster is er een grote gemeenschappelijke ruimte, zijn er twee zolders, een trappenhuis, fietsenschuur en tuin. Deze clusters hebben een grijswaterfilter en een vloeikas of rietvijver voor de zuivering van het water van douche en keuken, plus een regenwateropvang voor spoeling van de toiletten.

 • De oppervlakte van de wooneenheden is gemiddeld 45m2, aantal: 10.

Clusterwoning met minder gedeelde voorzieningen

Dit zijn twee clusters met ieder zes zelfstandige wooneenheden: elke wooneenheid heeft een eigen woonkamer met keuken, slaapkamer(s), douche en toilet. In elk cluster zijn er twee zolders, een trappenhuis, fietsenschuur en tuin. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater uit de opvang in de andere clusters.

 • 2-kamer clusterwoning (oppervlakte ca. 47m2, aantal: 4), met tuintje
 • 3-kamer clusterwoning (oppervlakte ca. 55m2, aantal: 8), op eerste en tweede verdieping

Zelfstandige woning, eengezinswoning

 • 3-kamerwoning, begane grond (oppervlakte ca. 70m2, aantal: 2), met tuin
 • 3-kamerwoning, bovenwoning met twee lagen (oppervlakte ca. 70m2, aantal: 4) Deze 3-kamerwoningen delen een aparte ruimte waarin wasmachines staan, de bovenwoningen hebben daarnaast ook een gemeenschappelijke fietsenschuur. 􀂁
 • 4-kamerwoningen, eengezinswoning met twee lagen plus zolder (oppervlakte ca. 98m2, aantal: 12), met tuin en schuur.

Koopwoning (aantal: 26)

De koopwoningen zijn zelfstandige woningen. De vraagprijs wordt door de verkopende bewoner vastgesteld.

 • 3-kamerwoning: bovenwoning met twee lagen, of benedenwoning, of kleine eengezinswoning (oppervlakte ca. 84m2, aantal: 9) Een aantal van deze 3-kamerwoningen delen een aparte ruimte waarin wasmachines staan, de bovenwoningen hebben daarnaast ook een gemeenschappelijke fietsenschuur.
 • 4-kamerwoning: eengezinswoning van twee lagen plus zolder (oppervlakte ca. 98m2, aantal: 11), met tuin en schuur.
 • 5-kamerwoning: eengezinswoning van twee lagen plus zolder (oppervlakte ca. 110m2, aantal: 6), met tuin en schuur.